• Dinsdag kwam het Zwitsers-Nederlandse biochemiebedrijf DSM-Firmenich met de kwartaalresultaten naar buiten.
  • Lagere vitamineprijzen zorgen voor druk op de omzet en winst, waarbij het bedrijf in de kosten snijdt.
  • Voor techbeleggers had het Zuid-Koreaanse Samsung een lichtpuntje te bieden: naar verwachtng herstelt de chipmarkt in 2024.
  • Lees ook: Serieuze verzwakking op de beurs: aandelen in de gevarenzone

Het begint iets rustiger te worden bij het seizoen van de kwartaalcijfers van beursgenoteerde bedrijven. Maar dinsdag kwamen nog wel een paar grote fondsen met de resultaten naar buiten.

Het Zwitsers-Nederlandse Biotchemiebedrijf DSM-Firmenich blijft last houden van een zwakke markt voor vitamines. Door een forse kostenreductie probeert het bedrijf de winstgevendheid te verbeteren. Beleggers reageerden dinsdag positief en zetten het aandeel 7 procent hoger.

Verder presenteerde de Zuid-Koreaanse techreus Samsung kwartaalcijfers, waarbij het bedrijf repte over herstel van chipmarkt komend jaar.

Forse daling omzet en winst bij DSM-Firmenich

De zwakke markt voor vitamines drukt de prijzen en dat raakt de winst van het Nederlands- Zwitserse fusiebedrijf DSM-Firmenich in het derde kwartaal.

Vooral de divisie die ingrediënten maakt voor diervoeder heeft last van de lage vitamineprijzen, die het gevolg zijn van een te groot aanbod en klanten die veel voorraden opmaken. Ook de tak van DSM-Firmenich die grondstoffen voor verzorgingsproducten en voedingssupplementen maakt, had te kampen met dezelfde problemen.

De omzet van het concern daalde, gecorrigeerd voor de effecten van de fusie tussen DSM en Firmenich in mei, met 12 procent tot iets meer dan 3 miljard euro. Daarop boekte het bedrijf een aangepaste winst voor belastingen, rentes en afschrijvingen van 409 miljoen euro, een daling van 32 procent.

DSM-Firmenich kondigde eerder dit jaar al ingrepen aan bij zijn vitamine-activiteiten, waaronder een sluiting van een fabriek in China. De reorganisatie van dit onderdeel moet kostenbesparingen van jaarlijks 200 miljoen euro opleveren.

Geurstoffen voor de parfumsector waren volgens het bedrijf een lichtpuntje. De vraag daarnaar bleef op peil door de aantrekkende vraag na de coronacrisis. Daardoor zijn cosmeticabedrijven ook bezig met het vernieuwen van hun producten waarvoor de grondstoffen van DSM-Firmenich nodig zijn.

Samsung ziet herstel chipmarkt in 2024

 De Zuid-Koreaanse elektronicaproducent Samsung verwacht dat de chipmarkt zich volgend jaar zal herstellen. De grootste maker van geheugenchips en smartphones ter wereld zag de winst afgelopen kwartaal opnieuw flink dalen door de zwakke vraag naar onder meer geheugenchips. Ook de inkomsten gingen omlaag doordat mensen vanwege de hoge inflatie voorzichtiger zijn geworden met grote uitgaven aan nieuwe mobiele telefoons en andere elektronica.

Samsung liet bij de publicatie van de definitieve resultaten weten dat de nettowinst in het derde kwartaal met 40 procent is gedaald tot 5,5 biljoen won (zo'n 3,8 miljard euro). Het bedrijf versloeg daarmee de verwachting van analisten. Ook viel de winstdaling lager uit dan een kwartaal eerder. Toen was er nog sprake van een winstval van 86 procent. Samsung profiteerde afgelopen kwartaal wel van een eenmalige belastingmeevaller.

De belangrijke chipdivisie van Samsung leed afgelopen kwartaal nog wel een verlies, maar minder dan in het voortgaande kwartaal. Jaejune Kim, de baas van de divisie, verklaarde daarbij te verwachten dat "de hersteltrend in de geheugenmarkt zal versnellen".

De markt voor geheugenchips, die een omvang heeft van 160 miljard dollar, wordt geraakt door een terugval in de vraag naar smartphones en computers, de belangrijkste producten waarin de chips van Samsung zijn verwerkt. De prijzen voor geheugenchips kelderden daardoor en de meeste chipfabrikanten schroefden hun investeringen in de markt terug.

Samsung voorspelt dat de prijzen voor geheugenchips in het vierde kwartaal zullen stijgen ten opzichte van het huidige kwartaal. Ook denkt het bedrijf dat de algehele vraag naar chips zal toenemen door de snelle ontwikkeling van nieuwe toepassingen voor kunstmatige intelligentie. Het bedrijf zal dit jaar voor een recordbedrag van 53,7 biljoen won investeren. Ongeveer 47,5 biljoen won daarvan gaat naar kapitaaluitgaven voor halfgeleiders. Dat is wel iets minder dan in 2022.

LEES OOK: De hoge rente doet aandelen pijn: beursexperts bespreken de dreiging die uitgaat van de rentemarkt